Luisa F. Cabeza, catedràtica de l’Escola Politècnica Superior de la Universitat de Lleida (UdL), afirma que és necessari un canvi cultural per reduir el consum d’energia. Ella ha estat una de les participants en l’elaboració del nou estudi que ha fet l’ONU sobre les mesures per combatre l’escalfament global.
Què s’ha de fer mitigar el canvi climàtic?
Calen canvis legislatius, tecnològics i de comportament humà. Aquests últims són els més oblidats i els més difícils d’aconseguir, ja que estan relacionats amb els nostres estils de vida i els comportaments culturals.
Què es recomana en matèria d’edificació?
Són recomanacions similars a les globals. Realment necessitem posar l’aire condicionat a 18ºC i portar una jaqueta dins de casa al mes d’agost?
Com han de ser els nous edificis?
Cal que estiguin ben fets, ben dissenyats i ben orientats; que les autoritats locals tinguin en compte l’orientació de la planificació, que els arquitectes facin dissenys apropiats perquè l’edifici consumeixi poc; que els enginyers implantin sistemes de calefacció i aire condicionat
tan eficients com sigui possible, i, en definitiva, que els usuaris adeqüem el nostre comportament perquè el consum sigui el més baix possible.
Quines lleis s’haurien de canviar a Espanya?
Hauríem de millorar el seguiment de les normatives de les noves construccions, fer noves lleis que permetin la rehabilitació energètica dels edificis existents i emprendre campanyes per corregir mals hàbits que augmenten el consum energètic (que no se soluciona només apujant el preu del gas o de la llum).
Quina és l’actuació més urgent a Espanya?
L’educació, per aconseguir una societat amb un consum energètic més baix. Si hem aconseguit un bon nivell de reciclatge de residus, per què no podem aconseguir canviar els costums i gastar menys energia?
Entrevista publicada el 14 d’abril de 2014 a La Vanguardia.
Et tramitem la Cèdula d’Habitabilitat + Certificat Energètic per 150 €
Si vols contactar amb nosaltres, envia’ns un mail a info@chitece.com o truca’ns al 666 55 30 21